Portfolio

Portfolio > Office > National Bank of Belgium

Portfolio > Office > National Bank of Belgium

National Bank of Belgium

19/09/2019

Banking on comfort and contemporary aesthetics

 

When it comes to banks, one usually thinks of a stark and dull-looking building for business transactions and financial needs. 

Art Nivo has managed to transform all that for one of its latest projects for the National Bank of Belgium, which was recently completed.

The imposing state institution in Brussels, which has been serving the public since 1850, comprises four floors — the ground floor public area and three floors of office space.

Working on a brief to initiate a welcoming atmosphere for the office, Art Nivo was responsible for brainstorming with the parties involved as well as sourcing for contemporary furniture required that would complement the theme – a healthy balance of warmth, entrepreneurship and pragmatic.

One challenge the team faced was to ensure that the furniture bought was neither too cheap nor too costly as they were using public funds. 

Art Nivo rose to the task of finding a good balance for the requirements provided and the new furniture featured more soft touches and curved designs that provided a less cold atmosphere. For instance, the reception counter is now a rounded one in white and light wood panelling as opposed to angular designs commonly found in other buildings. 

Light wood panelling of some of the walls and counters added a softer look to a professional space that was mainly done in hues of white and dark gray. There are meeting areas featuring rooms of different configurations providing flexibility and ease of use for employees. 

The team was also briefed to add more greenery to the office space and they managed to do so with tall potted plants throughout the area, as well as a foliage wall of ferns and leaves that added colour and soothed the eyes.